maandag 9 januari 2012

Tevredenheid over MTB-route op landgoed Twickel

(gezamenlijk persbericht van Stichting Twickel, Regio Twente en onderhoudsploeg)
De vaste mountainbikeroute op het landgoed Twickel voldoet redelijk aan de verwachtingen. Een jaar na de opening overheerst tevredenheid bij de drie partijen die betrokken zijn bij de route: Stichting Twickel, Regio Twente en de toerfietsverenigingen in Delden, Borne, Hengelo en Almelo.
De 70 km lange route werd na de zomervakantie van 2010 aangelegd en op 22 oktober officieel in gebruik genomen. Doel voor Regio Twente was mountainbikers een aantrekkelijke mogelijkheid te bieden hun sport te beoefenen. Het doel van landgoed Twickel was dat de route het kriskras berijden van het landgoed zou doen afnemen.
Die dubbele doelstelling is gehaald, stellen de drie partijen vast. De route wordt over het algemeen zeer gewaardeerd en veel gebruikt door recreatieve mountainbikers. Tegelijk worden elders op het landgoed in vergelijking met voorheen nauwelijks nog mountainbikers aangetroffen. Dat komt omdat de voorkeur wordt gegeven aan de vaste route waarin in totaal 10 km speciaal aangelegde, uitdagende singletracks (verdeeld over 18 stroken) zijn opgenomen.
Negatieve effecten zijn er wel. Schade aan flora en fauna is niet vastgesteld. Een track door een kwetsbaar paddenstoelenbos is bij nader inzien uit de route gehaald om schade te voorkomen. Er loopt nog een onderzoek naar de gevolgen voor een populatie hazelwormen. Dat onderzoek is nog niet afgerond.
Het aantal aanvaringen tussen mountainbikers en andere recreanten (met name wandelaars) was beperkt, maar blijft een aandachtspunt. De recent afgesloten discussie, bij de ingezonden berichten, in dagblad Tubantia gaf dat goed aan. Waar wandelaars en mountainbikers gebruik maken van het zelfde pad, zijn klachten geuit, maar de indruk bestaat dat door gewenning en voorlichting (o.a. speciale borden die oproepen elkaar met respect te bejegenen) steeds minder conflicten voorkomen.
Enkele aanwonenden hebben na de opening problemen kenbaar gemaakt. Die zijn waar mogelijk opgelost. In enkele gevallen is dat gebeurd door middel van ingrepen waaronder de aanleg van een omleiding bij een speelbos dat door een scoutinggroep wordt gebruikt.
En een stuk rust in de natuur is ingeleverd, Mountainbikers communiceren nogal luid, iets wat landgoed Twickel betreurt.
De route zelf houdt zich goed. Bij de aanleg is veel aandacht besteed aan de kwetsbaarheid bij intensieve regenval en grote droogte. Na een jaar blijkt 95 procent van de route geen problemen meer op te leveren. De delen die nog kwetsbaar zijn worden de komende maanden verder verbeterd.

5 opmerkingen:

 1. Fijn! Goed om te lezen dat het in grote lijnen goed gaat met de ATB route rond Twickel.

  Groeten Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. is het niet zeer verwarend met al die lussen en verschillende bordjes wat blijf je dan volgen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. twickel is bezig zo veel mogelijk verschillende dingen te doen in een relatief klein stukje bos, de honden clubjes, met daarnaast de scouting. daar tussen het honden los loop gebied. en dat alles word in vrede te verlopen.
  Wat dus steeds vaker hoorbaar niet goed gaat!
  Zo meent inmiddels iedereen het alleenrecht te hebben over het kleine stukje bos. door wel eens over het nieuw fietspad te lopen, heb ik inmiddels al 2 keer medische hulp kunnen inroepen voor ongetrainde fietsers die denken hard tussen de bomen door van het viaduct stuk te kunnen racen. loop daar helemaal niemand meer zoals het er nu voor staat, dat er niet meer mag worden gelopen, is het wachten op de volgende fietser. die vaak geen telefoon dragen. los daarvan lopen er ondanks de drukte er zelf nog wel eens herten of andere dieren.
  waar op het 1 meter brede paadje ook geen rekening mee word gehouden. en de met adrenaline gevulde pubers.
  nemen dan ook geen blad voor de mond.
  totdat ze weer tegen een boom zijn geplakt, dan keert het fatsoen een beetje terug.
  kortom al twickel zoveel zaken op een paar vierkante meters wil plakken. zal iedereen moeten leven en laten leven. Waar het nu vaak aan ontbreekt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem (met jachthond waarmee je telkens over de mtbroute loopt, we kennen elkaar ook, maar dat terzijde), we hebben de gevaarlijke situatie waar je op attendeert inmiddels aangepakt. Eén boom weggehaald, vier andere met afzetlint duidelijk gemarkeerd. Fijn dat je hebt geholpen toen iemand in nood was. Laat het ons svp weten als je weer wat tegenkomt wat niet goed is.
   Met vriendelijke groet, René Schabos

   Verwijderen
 4. Nounou... Ik verbaas me telkens weer over het geklaag over deze mooie route..
  Heb hem zelf regelmatig deels en geheel gefietst. Nooit problemen gehad met de route en/of medegebruikers.

  Dat gehannes over de slechte route bevalt me ook niet: Je gaat mountainbiken of niet. Ik hekel de mensen die om een plasje water heen fietsen, dat hoort er toch verdorie bij? Goed kijken, versnelling kiezen en lekker stampen! Poetsen doen we later.

  Ook als je als groep fietst, fiets dan door! Zo heb je niet eens zin om luid te communiceren...

  Inderdaad, leven en laten leven, dat staat als een paal boven water. Maar als we nu eens lekker bezig zijn met onze eigen bezigheden en ons enkel verwonderen over andermans, dan scheelt dat een boel ergernis en kunnen we allemaal genieten!

  Ik ben er nog lang niet klaar mee, die Twickelroute ;-)

  gr Martijn
  Survivalteam.nl

  BeantwoordenVerwijderen