vrijdag 3 juni 2011

Primeur op Twickel: borden vragen het pad met elkaar te delen

De mountainbikeroute op Landgoed Twickel heeft een primeur. Langs paden waarvan gebruik wordt gemaakt door mountainbikers, maar die ook druk worden bewandeld, zijn borden geplaatst waarop wordt gevraagd rekening met elkaar te houden. Zover bekend staan dergelijke borden nog nergens in Nederland.
Bord op de es achter 't Hoogspel.
Het idee voor de borden stamt uit de Verenigde Staten. Daar bestaan zogenaamde share-the-trail borden al langer. In Amerika is dat niet zo vreemd. In de uitgestrekte natuurgebieden zijn vaak maar weinig paden. Voetgangers, bikers, ruiters en motorrijders zijn daarop aangewezen als ze verder willen komen.
Op Twickel is getracht de mountainbikers zoveel mogelijk over paden te leiden waar weinig wandelaars te vinden zijn. De singletracks die zijn gemaakt zijn zelfs alleen voor mountainbikers bedoeld. In de route zijn echter ook enkele paden opgenomen waar wel veel wordt gewandeld. Dat is gebeurd om de mountainbikers een aantrekkelijk parcours te kunnen bieden.


Bord (in klein formaat) bij pad achter de golfbaan.
Een voorbeeld is het pad over de hoge es achter restaurant 't Hoogspel. Dat pad is aantrekkelijk voor bikers doordat het geleidelijk omhoog loopt. Op het landgoed zijn niet veel hoogteverschillen, dus waren we blij dat  dit pad in de route mocht worden opgenomen.
Het landgoed en wij als initiatiefnemers voorzagen wel dat dit problemen kon geven. Op de hoge es vind je op bijna elk moment van de dag wandelaars. En helaas is het nog niet zo dat de ontmoeting tussen wandelaars en mountainbikers altijd even soepel verloopt.
Dat ligt aan sommige mountainbikers die geen rekening wensen te houden met het tempo en de andere beleving van voetgangers. Die kunnen onaangenaam schrikken als ze in de rust die ze beleven ineens horen schreeuwen dat ze ruimte moeten maken voor een aanstormende biker.Anderzijds zijn er ook wandelaars die geen rekening houden met mountainbikers en die soms moedwillig de weg versperren. We vragen kortom om begrip en een beetje respect voor elkaar.
De blauwe borden zijn speciaal voor dit doel ontwikkeld. Ze staan bij het begin en eind van de paden waarvan we denken dat het goed is dat wandelaars en mountainbikers van het medegebruik weten. Dat zijn het pad langs de golfbaan, het pad over de hoge es, het Altenavoetpad, het Kerkveldervoetpad en het Oelerschoolpad.
De tekst spreekt denken we voor zich. Deel het pad en toon respect: doe rustig aan, waarschuw elkaar, ga aan de kant en groet elkaar. Duidelijker kunnen we niet zijn.


6 opmerkingen:

  1. Hele leuke route voor de toeristische mountainbiker. In het Pinksterweekend de hele route gereden en we hebben erg genoten. Slechts op 1 plaats fout gereden, na de spoorwegovergang na strook 22 zijn we rechtdoor gereden ipv met de weg mee naar links. Is wel goed gekomen, maar als er nog een bordje over is, zou ik hem daar plaatsen. Ook nog een horloge gevonden, wie hem kwijt is, kijk bij de gevonden voorwerpen bij de gemeente Hof van Twente.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een belletje op de fiets kost bijna niets en voor de gewichtsfreaks; weegt ook niets.Voorkomt veel ergenis van schreeuwende ATB'ers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een belletje en een scheidsrechters fluitje.Het wil wel eens voorkomen dat men met de neus in de wind loopt een belletje niet hoort,dan brengt het fluitje uitkomst.Wel met beleid fluiten.Ik krijg alleen positieve reacties.

    Greetz,
    Hein

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Veel ervaring mee opgedaan in het buitenland, je moet al mtb-er overdreven langzaam voetgangers naderen en vriendelijk zijn, want de meeste voetgangers hebben meteen al vooroordelen tegen mtb-ers, en dat neem je op deze manier redelijk weg. Meteen bellen, fluiten of roepen werkt vaak averechts. Deze borden zie je niet overal, en de voetgangers die het eventueel lezen kunnen dan weten dat ze niet alleen op de wereld zijn, wellicht dat het iets helpt...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zag de bordjes afgelopen weekend voor het eerst en was tamelijk geïrriteerd door het belerende toontje. Vooral ook vanwege de toevoeging: 'Groet elkaar'. Met alle respect voor de goede bedoelingen, bij mij werkt het vooral averechts. Normaal ben ik de vriendelijkheid zelve, maar ik ga echt niemand meer groeten als ik daartoe aangespoord moet worden door een belerend bordje langs het pad. Voor alle duidelijkheid: ik ben een wandelaar en gun iedere mtb-er z'n sportplezier.
    Harry

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste meneer of mevrouw Lanhar,

    Misschien moet u de bordjes dan maar gewoon negeren. Voor mensen die weten hoe het hoort zijn die bordjes ook niet bedoeld.

    Met vriendelijke groet, René Schabos

    BeantwoordenVerwijderen