maandag 23 mei 2011

Gebruik je verstand!

Zojuist voor de derde of de vierde keer (ik raak de tel een beetje kwijt) de singletrack langs de Grote Looweg - langs de Twickelervaart - geblokkeerd. Een of andere grapjas maakt de track steeds weer open. Hij heeft zelfs het briefje weggehaald waarop we hadden aangegeven dat dit stuk uit de route is gehaald.
Misschien denkt hij ons op die manier te helpen, maar dat doet hij niet. Integendeel. Mountainbikers die menen zelf te kunnen bepalen waar ze rijden veroorzaken alleen maar irritatie bij de bosbeheerder en de natuurvrienden die zich op hun terrein ook inzetten voor de goede zaak.
Wat de singletrack langs de Grote Looweg betreft, deze is er in goed overleg met het Landgoed Twickel uitgehaald. Bij de aanleg zijn door ons fouten gemaakt. We waren tevens onwetend van het feit dat het een kwetsbaar natuurgebied betreft. De inspectie die toeziet op de naleving van de Natuurwet wil niet dat we hier mountainbikers laten rijden.Het is jammer, want het was ontegenzeggelijk een mooie track. Maar het is niet anders en dan moet je toegeven. Dat hebben we gedaan. We hebben al eerder het bruggetje verwijderd en later het pad zelf zo goed mogelijk dicht gemaakt. Maar wat schetst onze verbazing dat iemand het pad telkens weer in gebruik neemt. We stellen dat niet op prijs. Laat dat in hemelsnaam!
Ik zeg dat met enige nadruk omdat het mountainbiken op het landgoed gewenning behoeft. Zeker in de eerste fase is het erg belangrijk dat we niet op lange tenen gaan staan. Mountainbikers voelen zich soms de koningen van het bos, maar anderen voelen zich net zo.
Zo krijgen we klachten over mountainbikers die zich onhebbelijk zouden gedragen tegenover de scouts die op zaterdagen in het bos bij de Veldweg spelen. De mountainbikeroute loopt dwars door het speelbos. Het landgoed is van mening dat we het bos met de scouts moeten delen. Dat vereist dat we respect voor elkaar hebben. Dus wees hoffelijk en doe rustig aan als je daar spelende kinderen tegenkomt of leiders, die wellicht doen alsof dat bos van hen is. Gebruik je verstand!

7 opmerkingen:

 1. Helaas blijven er altijd "cowboys op de ATB" die menen hun eigen regels te kunnen hanteren. Ik ben wel eens met ze in discussie geweest op een forum en daar geven ze min of meer aan dat ze zelf wel bepalen waar ze fietsen en lak hebben aan regels en wetten. Helaas verziekt dit relatief kleine groepje het voor alle goedwillende mountainbikers die zich wel aan de regels houden. Dit soort hufters raak je niet kwijt en hun aantal groeit helaas alleen maar door de steeds verdergaande verhuftering van onze maatschappij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat dit nog een keer aangegeven wordt.Het vervelende is dat dit soort mafkezen vinden dat ze gewoon alles kunnen doen, en vaak lak hebben aan welke afspraak dan ook.

  Overigens...en dat heeft niets te maken met dit onderwerp, is het misschien raadzaam om eens te informeren bij de boerderij aan de Bruggenweg (bij uitkomen van de singletrack langs de Blokstegenweg). Ik heb hier inmiddels al een keer kennis gemaakt met een aggressieve Rotweiler, waarbij ik afgelopen zaterdag heb begrepen dat hij de eerste MTB'er al te pakken heeft gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zeggen: ga er eens langs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Remko titel is "Gebruik je verstand" Waarschijnlijk ook generatie IKKE mag alles,IKKE kan alles, IKKE wil alles, en IKKE bepaal mijn eigen regels wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Deze reactie snap ik niet helemaal of eigenlijk helemaal niet.

  Ik reageerde op de de vorige post waarin iemand vraagt of er iets gedaan kan worden aan die rotweiler. Ik vind dat je zelf ook iets kan bijdragen aan een betere route door zelf contact op te nemen met die boer.

  Dus misschien ben ik inderdaad wel van de genereratie IKKE maar dan in de zin van eerst zelf iets doen (verstand gebruiken) voor je anderen vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik dacht dat je bedoelde om het afgesloten pad nog eens langs te gaan. Excuses.

  BeantwoordenVerwijderen