zaterdag 16 oktober 2010

Een verjaardag op het talud

Koos Visser van de Ruiten Drie vierde zijn 48ste verjaardag zaterdag op het talud van de A1. Johan, Gerrit, Marco, Tonnie en ondergetekende zongen hem toe (zie het filmpje) en kregen daarna koffie met lekkere koeken. Voor de aanleg van de mountainbikeroute op Twickel worden zelfs verjaardagen aangepast gevierd.

Koos (2de van links) viert met Johan, Gerrit, Marco en Tonnie.
Zo werd het weer een bijzondere dag al begint het te wennen dat onze Almelose vrienden onder aanvoering van hun enthousiaste coördinator Gerard Freriksen elke zaterdag een heel blik vrijwilligers opentrekken.

vrijdag 15 oktober 2010

En daarom zijn we landskampioen!

De vaste mountainbikeroute op Landgoed Twickel is bijna klaar. Na jarenlang geduld te hebben betracht is dit najaar de aanleg begonnen. Zeven weken later zijn we bijna aan het eind. De singletracks zijn allemaal gegraven, midden volgende week staan alle routepalen erin. Vrijdag 22 oktober heeft de officiële opening plaats en kunnen de champagneflessen worden ontkurkt..

Ik ben ontzettend blij met de coöperatieve medewerking van de rentmeester en zijn staf, want ik weet dat ze het er moeilijk mee hebben. Mountainbiken is geen bezigheid die volgens hen van nature past op een historisch en klassiek landgoed dat rust en duurzaamheid wil uitstralen. Dat Twickel toch meewerkt getuigt van veel maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel. En ook van moed. Want van bepaalde wandelaars, natuurvrienden en rustzoekers kun je de komende tijd nog wel wat klachten verwachten..
Ik doe op deze plaats een beroep op iedereen die de route gaat rijden rekening te houden met de andere recreanten op dit prachtige landgoed. We hebben weliswaar vele kilometers speciale paden aangelegd voor mountainbikers, op veel plaatsen kom je ook wandelaars tegen (ze mogen ook op de singletracks lopen!). Rem even af om te voorkomen dat mensen schrikken. Wees vriendelijk, groet en respecteer elkaar. En heb ook begrip als sommigen er moeite mee hebben dat we op onze snelle fietsen en in onze flitsende outfit op Twickel een plekje hebben gekregen.

Schaafmethode een succes

Vandaag een succes geboekt! We zijn in staat de nog hobbelige en daardoor zwaar lopende paden te egaliseren op een manier die snel en effectief is. Straks bonken en stoten we niet meer alle kanten op, maar snellen we op onze mountainbikes tussen de bomen door zoals het  hoort; op techniek en souplesse.

De kleine trekker waarmee we de paden schaven.
We wisten wel dat het mogelijk was de paden te egaliseren (nadat ze zijn uitgehard), maar met een schop en een hark is dat een hoop werk als je twaalf kilometer moet doen. Daarom hebben we een hele tijd gezocht naar een efficiënte methode.

Even zelf in de schijnwerper

We willen graag publiciteit voor onze prachtige mountainbikeroute op Twickel en dan moet je soms ook zelf in de spotlight. Om die reden ben ik deze week gefilmd en stond ik model voor foto's die dinsdag in de Hengelose editie van de Twentsche Courant Tubantia verschijnen.

Even in de spotlight. Foto Wouter Borre
Het verhaal voor de reportage wordt gemaakt door mijn collega Marcel Tettero. Hij maakte deze week ook videobeelden van het zetten van de eerste palen. Verder ben ik door hem geïnterviewd. Wel een beetje raar om als journalist voor de camera te komen, maar voor dit doel doe ik het graag.

woensdag 13 oktober 2010

De eerste routepalen staan!

Vlnr Ton Kuiper, Hans van Zalk, Gerard Freriksen, Wim Leushuis en Wim te Winkel.
Dat was de eerste routepaal die je hier op de foto ziet. En in de loop van de dag hebben we er nog wel wat meer geplaatst, maar duidelijk is nu ook wel dat we nog heel wat werk te doen hebben. Circa 250 zware eikenhouten palen en waarschijnlijk nog wat meer, ga er maar aan staan.

dinsdag 12 oktober 2010

Het hoge talud van de A1

Het was meteen een wens van routebouwer Patrick Jansen toen hij het hoge en steile talud zag van de afslag Borne-West van de A1. Daar moest een pad komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet meteen zag zitten, maar nu we twee dagen bezig zijn met het aanleggen van een pad wordt het steeds duidelijker: dit wordt letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de mountainbikeroute.
Afdalen door de rimboe op het talud van de A1. 
Theo Oude Nijhuis van aannemingsbedrijf Kruse uit Geesteren moet voorzichtig opereren met zijn nog geen duizend kilo zware graafmachientje. Het talud is steil en het is de bedoeling dat hij het pad een beetje schuin laat aflopen zodat regenwater er aan de zijkant af kan lopen.

maandag 11 oktober 2010

Patrick test z'n eigen track

Hij zat de afgelopen weken voor zijn werk in Canada en voordat hij op reis ging was hij er ook al niet aan toe gekomen om de mtb-route op landgoed Twickel te testen. Maar maandag 11 oktober was het dan zover. Patrick Jansen was eindelijk in de gelegenheid enkele van de door hem zelf uitgezette singletracks uit te proberen


Onze routebouwer is een begenadigd mountainbiker (al drie keer en ook regerend Nederlands kampioen Masters 30+ en 40+) en aan het materiaal mankeert het ook niet. Sinds dit jaar heeft hij een Giant XTC Advanced (carbon frame S, de kleinste maat) onder zijn gat en dat is volgens hem de beste mountainbike die hij tot dusver heeft gereden. Een superlicht en uitterst wendbaar racekarretje.