zaterdag 9 oktober 2010

Bruggenbouwers

Die ligt wel even...
Zweetdruppels had ik voorspeld en zweetdruppels heeft het gekost. Tjonge, wat zijn dikke planken en balken van eikenhout zwaar. Mijn armen trillen nog na als ik dit typ. Maar het eerste bruggetje is klaar en het is een plaatje. Het hout voor het tweede bruggetje ligt bovendien op zijn plek ook dat mag een prestatie heten.

donderdag 7 oktober 2010

Het eind komt in zicht

Het eind komt in zicht. We leggen deze en volgende week de laatste hand aan de singletracks, waaronder die op het hoge talud langs de A1. Verder beginnen we nu met het 'houtwerk'. Zaterdag plaatsen we twee bruggen en maandag beginnen we met het zetten van de eerste van meer dan 250  palen.

Houtzagerij van Twickel. Foto Marcel Tettero

De zware eikenhouten palen worden geleverd door de Houtzagerij van Twickel, een prachtig bedrijf dat al sinds 1771 bestaat. Eerst werd de zaagmachine aangedreven door windkracht, later door stoom. De oude zagerij is tegenwoordig een museum, terwijl in de moderne zagerij de machines worden aangedreven met behulp van elektriciteit.

woensdag 6 oktober 2010

Na 3,5 uur flink er doorheen


Een pittig rondje. Anders kan ik niet zeggen en dan overdrijf ik zeker niet.Woensdag 6 oktober heb ik de nieuwe mtb-route op Twickel voor het eerst een keer stevig doorgereden, want hij is op vier stroken na klaar. Nou, ik vond het niet eens zo erg dat nog niet alle tracks er liggen, want ik zat er na 3 uur en 25 minuten behoorlijk door.

 

Mountainbikewerk optima forma

Dat de ruim 70 km lange route er flink inhakt komt onder andere doordat de nieuwe tracks nog niet zijn wat ze moeten worden. De stroken die nat zijn geweest zijn hard geworden, maar tegelijk zijn ook de oneffenheden sterker naar boven gekomen. De hobbels in combinatie met de vele bochten maken het zwaar en vermoeiend. Je raakt je snelheid grotendeels kwijt. Op één strook haalde ik op mijn mountainbike amper 12 km per uur.
Volgens de kenners moet er tenminste een hele winter overheen gaan voordat de nieuwe paden voldoende zijn ingeklonken en uitgehard. En dan zou je ze het liefst schaven zodat ze vlakker en sneller worden. Maar ja. Op 22  oktober is de officiële opening en op 31 oktober de grote toertocht van de Twenterunners van Trios.
Die toertocht, in feite is het de inwijding van de route, kon wel eens een massale toeloop veroorzaken....

maandag 4 oktober 2010

Nieuwe wandelroute op Twickel

Op landgoed Twickel wordt momenteel behalve aan een mtb-route ook gewerkt aan een nieuw wandelpad. Het betreft de vervolmaking van de 'Umfassungsweg', een negen kilometer lange wandelroute die onder andere door prachtige, nu nog gesloten delen van het landgoed leidt.

De Umfassungsweg zoals die nu geheel gestalte krijgt.
De Umfassungsweg maakte deel uit van het plan dat landschapsarchitect Eduard Petzold tussen 1885 en 1891 voor Twickel maakte. Een deel van de wandelroute werd aangelegd, maar tot een afronding kwam het nooit.
Dat gebeurt nu  wel door de aanleg van zo'n drie kilometer nieuw wandelpad. Daarbij wordt dezelfde werkwijze toegepast als bij de aanleg van de mtb-route. De humusrijke bovenlaag wordt weggegraven waarna het pad wordt opgevuld met geel zand.

zondag 3 oktober 2010

Eerste mtb-evenement op 31 oktober

Graafmachinist Arjan Vreeswijk maakt momenteel extra uren omdat we graag willen dat de route op 22 oktober - als de officiële opening plaatsheeft - zover klaar is dat iedereen hem kan komen proberen.

Dat zal  wel lukken omdat er een tweede en eventueel zelfs een derde minigraver wordt ingezet om de paden aan te leggen. Verder worden volgende week de routepalen geleverd en kunnen we beginnen met het plaatsen. In totaal zijn er zo'n 250 nodig, dus dat is nog een flinke klus.

Er staat ook wel enige druk op. Na de officiële opening volgt op 31 oktober een eerste mtb-evenement op de nieuwe route. De groep Twenterunners van TV Trios organiseert die zondag een tocht waar iedereen aan mee kan doen.
De inschrijfgelden (5 euro p.p) komen ten goede aan kankerpatiënten.